16 Beste Tips over het gebruik van Barnsteen Baby Ketting (2021)

Welkom in de wereld van barnsteen baby kettingen

Vandaag ga je stap voor stap leren wat een barnsteen baby ketting is en hoe je deze kunt herkennen. (Je leert ook waar Barnsteen vandaan komt en hoe je ermee je baby’s pijn kunt verzachten)

Maar wacht, er is nog meer!

Bonus! Aan het einde van deze gids, vind je een gratis lijst van barnsteen kettingen die wij voor jou hebben uitgekozen.

1. Wat is een barnsteen baby ketting? 

Barnsteen kettingen, ook weleens amber genoemd, zijn speciaal ontworpen voor baby’s, om te worden gedragen wanneer ze last hebben van kinderziektes. Veel natuurlijke mama’s zweren erbij, maar werken ze ook echt? Is de werking ervan bewezen? Zijn ze veilig? Ben je ook geïnteresseerd, maar wil je eerst weten of het verstandig is? Lees dan verder!

Want wij hebben land en stad afgezocht naar wetenschappelijk en spiritueel bewijs, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw kostbare baby.

barnsteen baby ketting barnsteen babyketting

2. Waar komt de Baltische steen vandaan?

Bijna alle barnsteen kettingen zijn gemaakt van Baltische barnsteen, dat is ontstaan van versteende hars uit het sap van naaldbomen. Het komt oorspronkelijk uit de donkere, koude bossen van de Baltische regio en volgens sommige berichten, is Baltische barnsteen meer dan 44 miljoen jaar oud!

honing cognac barnsteen baby ketting barnsteen babyketting

De Baltische regio is zo bekend geworden om zijn barnsteen afzettingen, ze worden soms ‘Baltisch goud’ genoemd. Er bestaan ook andere vormen van barnsteen uit andere delen van de wereld,  alhoewel Baltische barnsteen bekend staat om zijn hoge niveaus aan barnsteenzuur.

Baltische regio

3. Dus, hoe werkt nou precies barnsteenzuur in barnsteen kettingen?

De algemene overtuiging is dat het lichaam van het kind de barnsteen verwarmt, waardoor deze oliën afgeeft die barnsteenzuur bevatten. Het barnsteenzuur wordt in de bloedbaan opgenomen en helpt hierbij de pijn van de baby te verzachten

cognac barnsteen baby ketting barnsteen babyketting

anderen hebben ook bekeken

4. Mag mijn baby op een barnsteenketting bijten?

Barnsteen kettingen zijn niet bedoeld om te worden gekauwd of gebeten. Ze zijn alleen bedoeld om gedragen te worden terwijl de baby wakker is.

Het is een goed idee jouw baby te helpen aan andere vormen van verlichting bij doorkomende tandjes. Hieronder een aantal voorbeelden:

 1. de plek licht masseren waar het tandje doorkomt
 2. een bijtring gebruiken
 3. een bijtketting dragen zodat baby altijd iets om om te bijten heeft
 4. tegenwoordig zijn er ook hele hippe siliconen oreo bijtkoekjes snel en gemakkelijk in de tas te stoppen
 5. geschikte medicijnen toedienen.

Je baby kan erg hangerig en huilerig zijn, soms om Krankzinnig van te worden. Het beste kun je hem dan lekker op schoot nemen en veel liefde en aandacht geven. Het is ook raadzaam de baby een slabbetje te laten dragen vanwege het vele kwijlen.

Er zijn wetenschappelijke studies gedaan naar barnsteenzuur en de effecten ervan, maar er is nog niet wetenschappelijk bewezen hoeveel barnsteenzuur er wordt vrijgemaakt tijdens het dragen van de ketting en/of de hoeveelheid voldoende effect heeft op het lichaam van de baby

“Barnsteen kettingen zijn niet bedoeld om te worden gekauwd of gebeten om voor verlichting te zorgen aan doorkomende tandjes. Ze zijn alleen bedoeld om gedragen te worden terwijl de baby wakker is.”

anderen hebben ook bekeken

-50%

Bijtketting / Bijtring

Zachte Creatieve Siliconen ...

29,98 14,99
-50%

Bijtketting / Bijtring

Fruit Siliconen Baby Bijtri...

19,98 9,99
-50%

Bijtketting / Bijtring

Siliconen Banaan Speelgoed ...

19,98 9,99
-50%

Bijtketting / Bijtring

Baby en Mama Siliconen Bijt...

29,98 14,99
-50%

Bijtketting / Bijtring

Wereld’s Eerste Nieuw...

33,99 16,99

5. Wanneer kan mijn baby een barnsteen ketting dragen?

Baby’s kunnen vanaf twee maanden beginnen met het dragen van een barnsteen ketting. Het wordt aangeraden om zo jong te starten met het dragen van de ketting om de baby te leren wennen aan het dragen van een ketting, zonder hem te bijten of te rukken.

Barnsteen babykettingen worden meestal gedragen totdat de baby 3 jaar oud is en het melkgebit volgroeid is. Maar veel kleine kinderen blijven ze lang na deze periode dragen, omdat ze erg leuk vinden hoe ze eruitzien.

6. Hoe strak moet de ketting zijn?

Een goede standaard lengte voor een barnsteen baby ketting is ongeveer 32 centimeter. Deze pasvorm is niet te strak om ongemak te veroorzaken, maar ook niet te lang waarbij de baby meer geneigd is om de ketting te bijten, ermee te spelen of erin verstrikt te raken.

Algemene richtlijnen over de grootte van de ketting per leeftijdsgroep:

 • 3 maanden – 2 jaar oud: 33 centimeter
 • 2 jaar – 6 jaar oud: 36 centimeter

Bovenstaande pasvormen zijn precies goed, zodat de ketting niet te strak om het nekje zit, maar ook niet te lang om te voorkomen dat uw baby er in gaat bijten of ermee gaat spelen.

7. Kan mijn baby tijdens het slapen een barnsteen ketting dragen?

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag over barnsteen kettingen, omdat ouders niet zeker weten of dit iets is dat op alle uren gedragen kan worden, zelfs als de baby slaapt.

“Het wordt ten strengste afgeraden om de kettingen aan te houden tijdens het slapen. Ook mogen de kettingen alleen onder toezicht worden gedragen om stikgevaar te voorkomen.”

De barnsteen kettingen zijn allemaal voorzien van afgescheiden sluitingen en dubbel geknoopte kralen zodat de kralen niet los kunnen schieten als het koord toch afbreekt.  Om de kettingen nog veiliger te maken zijn de kettingen voorzien van een draaisluiting.

8. Zou de baby kunnen stikken op een barnsteen ketting?

Ouders vragen zich terecht af of barnsteenkettingen een verstikkingsgevaar vormen, wat begrijpelijk is gezien het feit dat het rond de nek van de baby wordt gedragen.

Zoals hierboven vermeld, moet de lengte van de halsketting minstens 33 centimeter lang zijn, dus niet te strak en zeker niet te lang. Beide kunnen namelijk gevaarlijk zijn. De ketting mag ook niet worden gedragen als de baby slaapt of als het kind niet onder toezicht is van een volwassene.

Veel barnsteenkettingen zijn voorzien van afgescheiden sluitingen en dubbelgeknoopte kralen om extra veiligheidsmaatregelen te bieden tegen wurging en verstikking. Wanneer het snoer breekt, als er krachtig druk op komt te staan, zullen de kralen niet los springen. Zo hebben ook de meeste barnsteenkettingen een draaisluiting.

multi kleur barnsteen baby ketting barnsteen babyketting

9. Hoe herken ik een originele Baltische barnsteen ketting?

Bij het kopen van een barnsteen ketting, kun je een paar testje verrichten om erachter te komen of de kralen van echte Baltische barnsteen zijn.

Door één van onderstaande tests te verrichten, kun je bevestigen of je de real deal hebt gekocht.

 1. De hete naaldtest
  Dit is de ultieme test maar hier moet je wel een kraal aan opofferen. Maak een naald heet in een vlammetje, hou de naald vast met een tang, want hij wordt heel snel heet! Dan steek je de naald in de kraal en ruikt eraan. Als het amber is, zou je een vleugje Dennenbomen moeten ruiken door het vrijkomen van oliën.
 2. De drijftest
  Deze test kun je alleen doen als het om kralen gaat of om een los stuk barnsteen. Iets met metaal wil je niet in het zout water gooien. Zout kan namelijk het metaal beschadigen.
  Neem 1 deel zout op 2 delen heet water, roer dit goed door tot het zout is opgelost. Laat het geheel afkoelen. Doe dan de barnsteen in het water. Echte barnsteen blijft drijven. Plastic zinkt naar de bodem.
 3. Voel de temperatuur
  Echte barnsteen voelt altijd warmig, niet koel. Daar heb je gelijk een belangrijk onderscheid met plastic kralen want die voelen wel koud aan in eerste instantie.
 4. Wrijf de ketting tegen een stuk stof om te zien of de doek statisch genoeg wordt om papier op te rapen. Hoe hoger de statischiteit hoe hoger de kans is dat je echte Baltische barnsteen hebt.

Je wilt er ook zeker van zijn dat je barnsteen baby ketting:

 • Ruw en ongepolijst is, zodat de oliën gemakkelijk uit de ketting kunnen ontsnappen en om jouw baby te kunnen kalmeren.
 • Wit, melkachtig geel, boterkleurig, citroengeel of groen van kleur is. De traditionele gouden en donker gekleurde kralen zijn waarschijnlijk gekookt om de kleur te verbeteren en kunnen daardoor minder effectief zijn. Dit is niet bewezen en er zijn verschillende kleuren barnsteen, dus als het echte Baltische barnsteen is, kan het genezende voordelen bieden.

De meeste baby barnsteen kettingen kosten ongeveer tussen € 15,99 en € 28,99.

10. Hoe zorg je voor je barnsteen baby ketting?

Was de ketting elke maand of zo met zachte zeep en laat hem drogen in de zon (de hitte helpt de olie weer op te komen). Je baby / kind kan ook baden met zijn / haar ketting. Het is beter de ketting af te doen voordat je een chloorbad binnengaat.

11. Waar koop je een barnsteen babyketting?

Meestal kun je barnsteen babykettingen kopen bij een natuurwinkel of een webwinkel.

BabyHemel.com heeft bijvoorbeeld hoog kwaliteit gecerfiticeerde barnsteen babykettingen voor een goede prijs. Deze worden in Lithouwen handgemaakt en zijn van uitstekende kwaliteit. Je baby barnsteen ketting wordt rechtstreeks vanuit de producent uit Lithouwen naar je huisadres opgestuurd.

12. Andere voordelen van barnsteen

Online verkopers van barnsteen wijzen op een aantal langverwachte voordelen, waaronder het beheersen van de pijn van:

 • reumatiek
 • artritis
 • en pijnlijke spieren en gewrichten

Ze beweren ook dat barnsteen kan dienen als een remedie tegen: neerslachtigheid, stress, depressie en suïcidaliteit.

Anderen prijzen de barnsteen aan voor zijn psychische bescherming, het vermogen om emoties in balans te brengen en het zet negatieve energie en pijn om in positieve energie.

13. Baltische Amber folklore

Historici weten niet precies wanneer mensen amber als een medisch hulpmiddel begonnen te gebruiken. Er zijn echter aanwijzingen dat mensen al eeuwenlang de barnsteen waardeerden (denk aan grotmensen).

Amber werd vroeger gedragen om de verwisseling van pasgeboren baby’s te beschermen, om nog maar te zwijgen in het voorkomen van slangenbeten. Maar degenen die ermee opgroeiden, geloofden al heel vroeg dat het genezende eigenschappen had.

Er is geschreven over het gebruik van barnsteen als genezende middel, ver terug in 79 na Christus en de aanbevolen toepassingen van barnsteen in inneembare en gedistilleerde vormen in de 17e en 18e eeuw:

“Door dokters werd vroeger het gebruik van amber aanbevolen tegen remedies voor reumatische en hartaandoeningen, voor het glanzen van de huid en krampen, neuropathische aandoeningen, aandoeningen van de longen, nieren en andere inwendige organen, en voor het genezen van zweren. Een andere aanbeveling van barnsteen als een traditionele remedie was het gebruik ervan tegen gewone hoest of stijf-nekpijn.”

Barnsteen  enthousiastelingen zullen erop wijzen hoe, in 1886, Nobelprijswinnaar Robert Koch ontdekte dat er geen risico is op de accumulatie van overtollige hoeveelheden barnsteenzuur in het menselijk organisme, zelfs na de introductie van aanzienlijke hoeveelheden in het lichaam. Technisch gezien ontdekte hij via zijn eigen lichamelijke afscheidingen, een zuur  die toevallig ook in barnsteen voorkomt, maar het verhaal blijft waarachtig. In de jaren 1930 en 1940 werd ontdekt dat hetzelfde zuur cruciaal was voor de werking van het lichaam.

Vandaag de dag heeft de Baltische regio nog steeds barnsteenproducten in zijn apotheken. De kans is groot dat je weleens de helende eigenschap van barnsteen ook hebt ingeslikt in.

14. Moet je een barnsteen baby ketting kopen?

Zou je, naar aanleiding van al deze informatie, moeten overwegen om een barnsteen ketting voor je baby te kopen?

Anekdotisch bewijs van de werkzaamheid van amber als een helende ketting is in beide richtingen overvloedig aanwezig, maar het wetenschappelijk bewijs is schaars.

“De natuurlijke helende eigenschappen van barnsteen kunnen mogelijk de ongemakken van doorkomende tandjes doen verzachten, wat een overwinning is voor zowel de baby als voor de ouders.”

Als alternatief kan de baby ook een armbandversie dragen of de ketting om zijn pols of enkel wikkelen. Sommige ouders hebben ontdekt dat, als de baby het op zijn enkel draagt en er een sok er overheen wordt getrokken, het uit het zicht is, zodat baby er geen last van heeft.

baby Barnsteen armbandjes

“Als je ervoor kiest om één van deze kettingen te gebruiken, moet je altijd toezicht houden op je kind terwijl hij het draagt.”

15. Top lijst voor jou uitgekozen barnsteen baby kettingen

 1. Barnsteen baby peuter ketting Milky

 2. Baby barnsteen ketting Honing

 3. Barnsteen baby peuter ketting Cognac

 4. Grünspecht barnsteen ketting rond multi-kleur

 5. Baby barnsteen ketting Honing ovaal

 6. Ongepolijst Baby barnsteen ketting groen

 7. Grünspecht barnsteen babyketting ovaal multi kleur

 8. Ongepolijst Baby barnsteen ketting kers

 9. Baby barnsteen ketting cognac

 10. Ongepolijst baby barnsteen ketting honing

 11. Grünspecht barnsteen baby ketting chip multi-kleur

 12. Baby barnsteen ketting Kers

16. Conclusie op barnsteen baby kettingen

Nu je uitgebreid hebt kunnen lezen wat een barnsteen babyketting is en wat alle voordelen zijn, ben ik benieuwd of je overtuigd bent om het uit te proberen. Vele zijn jou voorgegaan en zijn erg tevreden!

Als een natuurlijke remedie tegen doorkomende tandjes, zijn ze zeker het proberen waard. En als het niet werkt, dan zien ze er geweldig uit op de baby.

En wat vindt jij?

Draagt jouw baby een barnsteen ketting om? Werkt het snel? Laat ons weten of je een barnsteen ketting hebt geprobeerd en wat je beoordelingen zijn!

Heb je van deze blog genoten ?

Het zou leuk zijn als je commentaar geeft of de blog deelt…

Geef een reactie

[]